Címlap Clubbunk története

  Az Ácsi Kinizsi Sport Club

  Az Ácsi Kinizsi SC 1927. február 27-én alakult ötvenhárom ácsi sportszerető polgár összefogásával. A sport club első elnöke Persik István volt.

  Az újonnan alakult club öt szakosztállyal kezdte meg működését:

  1.Football

  2.Kerékpár

  3.Atlétika

  4.Közművelődési alosztály

  5.Turisztikai alosztály

  A sport club mindig fontos szerepet töltött be a község, majd később a városi rangra emelkedett Ács életében. Az Ácsi Kinizsi SC-t a második világháború vihara sem tudta eltüntetni a megyei sport történetéből.

   

  A Kinizsi fejlődésének, fennmaradásának záloga a lelkes, segítőkész, tenni vágyó ácsi lakosok összefogásának köszönhető. Meg kell említeni a volt Ácsi Cukorgyár fontos szerepét, amelyre talán nem túlzás az Ácsi Kinizsi SC „főszponzoraként” emlékezni. Ez igaz a világháborút megelőző és azt követő „átkos” rendszerre is.

  Az Ácsi Kinizsi SC szakosztályai mindig fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a megye és helyenként az ország sportéletében. Szakosztályaink és sportolóink a Megyei III-tól. az NBII-es bajnokságig mérethették meg magukat. Éppen melyik osztály résztvevői voltunk? Ezt nagyban befolyásolták a Kinizsi SC lehetőségei, az itt sportolók tehetsége és néha a szerencse is kedvezett, illetve éppen ellenkezőleg, nem kedvezett csapatainknak, sportolóinknak.

  A közelmúlt és a jelen egy megváltozott képet mutat, az Ácsi Cukorgyár megszűnése komoly űrt hagyott az egyesület támogatottságát illetően. Ezt a hiányt tudta betölteni a Hartmann Hungary Kft., amely pillanatnyilag Ács legnagyobb vállalata és tevékeny részt vállal a sport club támogatásából és működésének biztosításából. Természetesen nem feledkezhetünk meg az ácsi vállalkozók és magánemberek nyújtotta segítségről, önkéntes munkáról, ami nélkül a club nem, vagy csak nehezen tudna létezni.

  A jelen helyzetben a club nagy hangsúlyt helyez, az országos szinten is fontosnak tartott utánpótlás nevelésre. A Kinizsi SC minden szakosztálya megpróbálja biztosítani jövőjét, az ifjú tehetségek felkutatásával és képzésével. Fontos megemlíteni az utánpótlás képzésben a sakk, az asztalitenisz, kézilabda és labdarúgó szakosztályainkat. A legkorábban talán a labdarúgók kezdik az óvodás öt, hat éves gyermekek bevonásával. Az utánpótlással végzett munka fontosságát és eredményességét egyesületünk számára leginkább az jelzi, hogy fiatal sportolóink a területi, megyei válogatottakba kapnak meghívást és itt helytállnak rendszeresen.
  A két legnagyobb létszámú, legtöbb sportolót megmozgató és legnagyobb érdeklődéssel kísért sportágak a település életében a kézilabda és a labdarúgás. A kézilabda női, férfi csapatai kicsit sikeresebbnek tekinthetők az utóbbi időben. A labdarúgás néha a dicső múltat idéző sikereket és időnként kellemetlen fiaskókat könyvelhet el. 
  Fontos megemlíteni a sakk az asztali tenisz szakosztályok egyenletes teljesítményét amivel a bajnokságuk meghatározó csapataivá váltak.

  A nemrégiben alakult motoros szakosztály is hallatott magáról! Komoly szervezést igénylő versenyeket rendeztek, ahol nem csak a rendezésben, hanem a versenyzésben is remekeltek.

  A Kinizsi Sport Club jelenleg működő szakosztályai :

  - Labdarúgás

  - Kézilabda

  - Asztalitenisz

  - Sakk

  - Tenisz

  - Lovas szakosztály

   

  A sport club vezetői, a szakosztályok vezetői, sportolói azon munkálkodunk, hogy az esetlegesen gyengébb szerepléseket feledtessük! Az Ácsi Kinizsi SC szurkolóinak maradandó élményekkel szolgáljunk! Az ácsi tehetségeket csapataikba beépítsük. A kimagaslóan tehetséges sportolóink fejlődését maximálisan elősegítsük.

  Fontosnak tartjuk, hogy a Kinizsi SC hírnevéhez méltón szerepeljen! Ellenfeleink, megyei és országos sportszervezetek tiszteletét és elismerését kivívjuk és a neves elődök emlékét méltón megőrizzük! Az Ácsi Kinizsi Sport Club létét és jövőjét biztosítsuk!